A levéltárról
Nyitva tartás, elérhetőség
Levéltártörténet
Munkatársaink
Bemutatkozó kisfilm
Levéltártörténeti érdekességek
Hírek
Kutatószolgálat
Ügyfélszolgálat
„LEVELEK A MÚLTBÓL”
Segédletek
Kiadványok
Rendezvények
Kutatótábor / Raziskovalni tabor
E-documenta Pannonica

Levéltártörténeti érdekességek

 
Levéltári irattároló szekrény
Levéltárunk új központi épületének földszinti folyosóján ma is látható az a régi, fa irattároló szekrény, amely eredetileg Szombathely város aktáinak elhelyezésére készült 1787-ben. 
[Részletek...]
A vármegyei börtön
A levéltár régi épülete 1832 és 1836 között készült, eredetileg vármegyei börtön és dologház céljára. Építésekor az ország egyik legmodernebb rabtartó létesítményének számított.
[Részletek...]
Az első ismert magyarországi címeradományozás
A címer szó első magyarországi említése Károly Róbert 1326. április 7-én kelt Imre fia Miklós nevére szóló sisakdíszt adományozó oklevelében olvasható.
[Részletek...]
Világszabadalom Vas megyében: a zsebben hordható esernyő
Biztosan kevesen tudják, hogy 1920 táján a Vas megyei Uraiújfaluból, a Balogh fivérek gép- és műlakatos-műhelyéből indult világhódító útjára a máig népszerű összecsukható esernyő.
[Részletek...]
Petrus Apianus német tudós címereslevele
A Vas Megyei Levéltár őriz egy Petrus Apianus által 1544-ben kiállított címereslevelet, amelyben a császár meghatalmazása alapján egy férfit a nemesek közé emelt, és részére szájukban ezüst gyűrűt tartó oroszlánokat ábrázoló címert állított ki.
[Részletek...]
Calepinus négy évszázados szótára
A Vas Megyei Levéltár könyvgyűjteményének egyik féltett kincse Ambrosius Calepinus 11 nyelvű szótára. Az 1598-ban Bázelben megjelent kiadásban a latin, héber, görög, francia, olasz, német, spanyol, lengyel, angol és belga szavak mellett a magyar szinonimák is szerepeltek.
[Részletek...]


 
 
Copyright © 2010. Vas Megyei Levéltár. Minden jog fenntartva.