A levéltárról
Kutatószolgálat
Ügyfélszolgálat
„LEVELEK A MÚLTBÓL”
Segédletek
Kiadványok
Rendezvények
Vas Megyei Levéltári Nap
Nemzetközi Levéltári Kutatótábor
Múzeumok + a levéltár éjszakája
Kiállítások
Kiadvány- és könyvbemutatók
További rendezvények
Kutatótábor / Raziskovalni tabor
E-documenta Pannonica

Díszített oklevelek – beszámoló egy nemzetközi konferenciáról

Munkatársunk, Kóta Péter részt vett az Osztrák Tudományos Akadémia és a Grazi Egyetem által szervezett nemzetközi konferencián.

Az Illuminierte Urkunden -- Illuminált oklevelek címet viselő projekt az ÖAW és a KFU Graz közös programja, melynek célja, hogy az illuminált okleveleket a diplomatikai forrástípusok sorában elhelyezze, funkcióikat, jelentőségüket az írott történeti forrásanyagon belül tisztázza. Ennek keretében került sor a témával foglalkozók nemzetközi seregszemléjére, 2016. szeptember 12 és 14. között Bécsben, a Haus- Hof- und Staatsarchiv épületében. "Két tudomány határvidékéről a digitális bölcsészet közepébe": a konferencia alcíme találóan fejezte ki a téma komplexitását. A projekt alappillérei a művészettörténet és az oklevéltan, a digitális bölcsészet (nálunk ismeretlen) diszciplínája pedig módszertani és technikai hátteret ad a mostanáig kevéssé kutatott forrástípus vizsgálatához.

A rendkívül magas színvonalú előadások, pontosabban prezentációk között, hiszen erről a témáról aligha lehet szemléltetés nélkül beszélni, volt olyan, ami a klasszikus, elsősorban jogi szemlélettel közeledett a díszített oklevelekhez, de olyan is, amely a legmodernebb számítástechnika alkalmazási lehetőségeiről szólt, a legtöbb pedig -- természetesen -- a gyönyörűbbnél gyönyörűbb képek művészettörténeti elemzését végezte el. Kóta Péter előadása a projekthez kapcsolódóan, a magyarországi oklevelekben található díszített kezdőbetűkre hívta fel a figyelmet, először azok felkutatásának lehetőségeit, majd a belőlük levonható tanulságok hasznosságát mérlegelve. A felvonultatott anyag gazdagságát látva, egyetérthetünk a projekt és a konferencia szervezőivel: sok kutatási lehetőséget tartogat még ez a terület. Az előadások összefoglalói és fóliái megtekinthetők a konferencia honlapján.


 
 
Copyright © 2010. Vas Megyei Levéltár. Minden jog fenntartva.